Antwoord op NBG (1)

Vorige week wilde ik bijbellezen op http://biblija.net. Tot mijn ontsteltenis kwam ik op een inlogpagina terecht. Met geen mogelijkheid kon ik biblija nog bekijken in het Nederlands.

Waarom de hele site offline is gezet snap ik nog steeds niet. Want NBG heeft rechten op NBG en NBV, maar niet op de talloze andere vertalingen die deze site bood.

Na wat zoekwerk, bleek dat ik niet de enige ben die zeer teleurgesteld is. En dat NBG zelfs al een antwoord heeft op de meest gehoorde kritiek. Ik heb het gewaagd om dit antwoord onwaar en misleidend te noemen. Langs deze weg wil ik de gevraagde onderbouwing geven.

Debijbel.nl is de opvolger van biblija.net, en biedt ook alle functionaliteit van biblija.net.

Opvolger

Dat is wel erg rooskleurig gesteld. De nieuwe site biedt veel minder. Pas als je 25 euro per jaar(!) betaalt, krijg je meer mogelijkheden. Volgens reakties op internet is zelfs de betaalde versie lang niet zo goed en uitgebreid als Biblija.

Hier begint de misleiding dus al. Het zijn halve waarheden. Er zitten addertjes onder het gras, maar die lees je hier niet.

Andere vertalingen op Biblija

Biblija wordt door een buitenlandse organisatie kosteloos beschikbaar gesteld. Hoe is het mogelijk dat NBG zoveel invloed heeft dat het een buitenlandse site offline kan dwingen? Waarom mogen zij de andere vertalingen niet gebruiken? Waarom mag Biblija geen Nederlandse site bieden, met andere vertalingen in Nederlands en andere talen?
Welk recht heeft NBG om over andere vertalingen te beslissen dat wij die niet meer buiten hen om mogen lezen? Ik dacht dat dit soort dingen alleen in landen als China of Irak gebeurde, waar delen van internet afgesloten worden om het volk dom te houden.

Concurrent uitgeschakeld

Debijbel.nl kán niet de opvolger zijn, want biblija was niet van de NBG. Zij hebben zich een monopolie positie toegeëigend en de concurrent gewoon uitgeschakeld. Dat mag zelfs in het werelds recht niet zomaar!

Ik vraag me werkelijk af, hoe NBG dit voor elkaar gekregen heeft! Welke macht heeft ze uitgeoefend? Met welke maatregelen is er gedreigd? Of is Biblija een rad voor ogen gedraaid? Of heeft biblija geld of wat anders gekregen om vrijwillig offline te gaan? Sorry dat ik het zo hard stel, maar hier is iets heel vreemds gebeurd.

Dit vind ik dus een grove misleiding. NBG doet alsof het een logische opvolging is; een nieuwe versie van hetzelfde product. Terwijl hier veel meer aan de hand moet zijn. Ook gaat hun invloed/macht veel verder dan hun eigen vertalingen.

Links

De links naar online bijbelteksten werken over het algemeen wel, maar alleen voor gebruikers die zelf een inlog hebben op debijbel.nl.

De links werken dus niet meer…. want je komt niet zonder belemmering op de verwachte pagina terecht.  Dit is positiever voorgesteld dan het in werkelijkheid is.

Diverse gebruikers hebben aangegeven dat vervelend te vinden, en we zoeken daarom naar een oplossing hiervoor, en hopen die binnen enkele weken te kunnen geven.

Binnen enkele weken zal de geplande, eenvoudige lees-versie van de NBV beschikbaar zijn via http://www.bijbelgenootschap.nl, zonder inlog.

Vervelende inlog

Je maakt mij echt niet wijs dat ze zich nu pas realiseren dat die inlog een drempel is. Iedere webbouwer weet dat mensen afhaken als ze moeten inloggen. Iets achter een inlogpagina zetten doe je daarom niet zomaar. Daar wordt goed over nagedacht.

Hoe men het hier voorstelt vind ik daarom heel misleidend. Dat dit op weerstand zou stuiten, heeft men beslist meegeteld in de strategie. Zo niet, dan heeft men weinig kennis van zaken. Ik weet niet wat erger is…

Zoeken naar oplossing

Die is echt heel mooi! Iedere webbouwer en progammeur weet allang wat de oplossing is en ook hoe je dat kunt doen! Dat men daar weken voor nodig heeft is werkelijk onzin! Dit kan in 1 dag geregeld zijn. Hooguit 2 of 3 dagen, als het slecht geprogrammeerd is.

Inlog misleiding

Daarbij lijkt het nu net alsof het niet zonder inlog-pagina mogelijk was. Dan klinkt het heel mooi wat ze zeggen. Het is een verdraaiing van feiten. Het is als een reclame die ons 30% korting belooft op een prijs die 150% van de normale prijs is.

Een website zonder inlogpagina is veel makkelijker om te maken! Iets achter een inlog zetten, daar heb je meer tijd voor nodig! Niet andersom!

We krijgen dus eerst iets voorgeschoteld wat veel slechter is dan wat we hadden. Na protest kan men doen alsof men ons tegemoet komt en denkt de gebruiker: wat fijn dat ze naar ons luisteren.
Dat dit in de wereld en in reclame gebeurt, weten we. Maar dat een bijbel-vertaler dit doet….

Persoonlijke zaken

De inlog op debijbel.nl, ook op de light-versie voor niet-leden, gaat helpen om een aantal persoonlijke zaken te bewaren. Denk bijvoorbeeld aan het maken van arceringen en aantekeningen, en een bladwijzer die je helpt verder te lezen waar je gebleven was in de Bijbel.

Duur wiel opnieuw uitvinden

Waarom wil NBG het wiel opnieuw uitvinden? Dit heeft iedereen al via Youversion. Dat werkt goed en is helemaal ingeburgerd. Niemand vroeg om vervanging. De enige vraag die al 2 jaar gesteld wordt, is: geef NBG, NBV en HSV vrij voor (offline) gebruik in Youversion en andere mobiele apps. NBG had dit zonder verdere kosten of inspanning kunnen regelen en toestaan.

Dure investering

De manier waarop ze het nu doen kost heel veel geld!
Iedereen wil graag een goedkope website, maar dat kán niet; een goeie website kost tijd en dus geld.
Aan deze website wordt blijkbaar al 2 jaar gebouwd. Daar werken zeker 10 mensen aan, als het niet meer is.
Reken maar uit hoeveel dat kost….

Geldverspilling, want het is niet nodig en het bestaat al!

Afgedwongen inlog

Een inlog is meestal je vrije keuze. Bij bepaalde dingen is het logisch dat het beschermd moet worden achter een inlog. Als je aantekeningen wil bewaren, dan heb je daarvoor inderdaad een inlog nodig. Dat snapt iedereen en is ook geen probleem.

Deze inlog blokkeert de vrije toegang tot de bijbel en al zijn vertalingen die we hadden via Youversion of Biblija. Daar zit maar twee redenen achter: geld en statistieken. Met de inlog geef je NBG toegang én toestemming om al jouw gangen op hun site te volgen en bij te houden. Zij kunnen precies bijhouden waar je bent als je bijbelleest, op welk tijdstip, wát je leest, hoe lang enz. Je geeft een heel stuk van je privacy prijs.
Zonder inlog kunnen een groot deel ook bijhouden, maar is het veel minder precies. Niet alles is terug te leiden naar dezelfde persoon. En die persoon is niet zomaar bereikbaar.

Aap uit de mouw

Ook helpt de inlog ons om in contact te komen met de lezers van de Bijbel, om reacties over debijbel.nl van gebruikers te verzamelen, om deze dienst te verbeteren, en om ze te kunnen informeren over het werk van het NBG.

Hier lezen we de werkelijke reden! Je moet wel even door de mooie woorden heenprikken.
Waar je met een boek nog privacy had, moet je hier accepteren dat je de bijbel pas kan lezen, als NBG informatie over jou kan verzamelen.

Er is een rampzalige cookiewet gekomen vanwege onze privacy… maar met een inlog kun je dat allemaal mooi omzeilen en alles van je gebruiker bijhouden en daar op inspelen. Wereldse methoden. Niet eens slecht, ware het niet dat NBG hiervoor Gods Woord misbruikt en de inlog afdwingt, omdat we de uitgebreide mogelijkheden van youversion en biblija gewend zijn.

(wordt vervolgd)

 

Advertenties

Over flexjoly

Just someone on this planet. I am a female webdivaeloper and I like it very much. Sometimes fighting voor Human Rights in Youthcare and National Assistance Benefit in the Netherlands

Geplaatst op 5 november 2014, in Bijbelsoftware en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

  1. Beste Flexjoly,

    Wat goed dat je dit zo uitgebreid hebt uigezocht en aan de kaak gesteld!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: